По маршрута на екопътеката с обща дължина 4,75 км (от които 1,54 км по макадам, а 1,1 км по съществуващи пътища) са обособени 3 зони за отдих и атракции.

В зоните за отдих, на съществуващи поляни по трасето на пътеката се предвижда изграждането и монтажа на малки по размер атракции на открито и места за отдих:

1. местност „Купена“
2. „Поляна“
3.местност „Орлови скали (Доган кая)“

ekopateka_sarnica_orlovi_skali_01

По трасето на пътеката, извън описаните в зоните за отдих и атракции се предвижда още монтажа на информационни и указателни елементи от туристическата инфраструктура.

Крепост вр. Купена / Върга / Латницата
Тракийска, късноантична и средновековна крепост вр. Купена / Върга / Латницата с. Сърница общ. Мин. бани се намира на едноименния връх, на 2.67 км северозападно по права линия от центъра на село Сърница. Стените на крепостта са изградени от ломен камък, споен с бял хоросан. Останки от крепостната стена се виждат само в северната част на билото.

Източници: Аладжов, Д. Прочути, забравени, неизвестни крепости от Хасковския край. Хасково, 2001

Тракийска крепост на вр. “Орлови скали”
Тракийската крепост от новожелязната епоха се намира в местността “Орлови скали”, на 3 км западно по права линия от центъра на село Сърница.

Скалния комплекс е комплекс от интересни и величествени скали, някои от които достигат 30- 40 м. височина.

Това е скален феномен, наподобяващ средновековен замък със здрави кули. Два скални откоса м/у скалите (Доган кая- Орлови скали) естествено защитават пространство от около 1.5 дка, допълнително преградено от крепостна стена от ломен камък, без спойка. Керамиката по повърхността е от 2-рата половина на I хил.пр.н.е.

Тракийската крепост на вр.”Орлови скали” се намира на 3 км. западно от с. Сърница общ. Мин. Бани. Надморска височина: 567 m GPS координати: 41°52’04” С.Ш. и 25°15’19” И.Д.

ekopateka_sarnica_orlovi_skali_03

ОРЛОВА СКАЛА Категория: Природна забележителност Местоположение: с. Сърница, Община: Минерални бани, Област: Хасково , РИОСВ: Хасково

 

 

 

Изграждането на тази еко пътека е приключило.