Във всички населени места в различни дни от годината се организират селищни събори – празниците на населените места. Те обикновено съвпадат с различни релегиозни празници, както е в цяла България. На тези празници се организират народни веселия с участие на обичани от хората певци и  оркестри.
Сред най-значимите събития в областта на културата в община Минерални бани  са Международен детски етно фестивал «Децата на Балканите – с духовност в Европа»  и «Празник на минералната вода, здравето и красотата».
Международния детски етнофестивал «Децата на Балканите – с духовност в Европа» се провежда ежегодно, вече 14 години, на 31 май и 1 юни на летния театър в Минерални бани. Началото е поставено през 2001 г. – в зората на новия ХХІ век.,  когато се провежда първия детски етнофестивал, като еднодневен детски празник на изкуствата на всички етноси, населяващи нашите земи, под мотото: “Децата – заедно за България”.
Днес този фестивал вече е международен и доста по-мащабен /с около 2 000 участници/, като насочеността му е към възпитаване на етническа и религиозна толерантност у подрастващите. Тук пристигат участници, както от различни градове и села от страната, така и от други държави като Турция, Македония, Гърция, Сърбия, Румъния, Хърватска, Полша, Босна и Херцеговина, Молдова, Грузия и др. За всички присъстващи тези дни са един голям, вълнуващ и незабравим празник.
Празника на минералната вода, здравето и красотата е популярен като празник на община Минерални бани. Характерен за него е традиционният мини-маратон с маршрут Хасково-Минерални бани, в който вземат участие десетки атлети от цялата страна и от чужбина.  Двудневната програмата на празника  включва и много други интересни и разнообразни дейности като:

Конкурс за песни и танци „Фолклор от извора“ – Минерални бани,
Рисунка на асфалт под мотото „Децата на Минерални бани рисуват“,
Танцово шоу на балетни формации от Хасково, Димитровград и др.
Конкурс за красиво и хармонично тяло „ Aqua Imperium” – на басейна с минерална вода – Минерални бани,
Автомобилен парад на ретро автомобили,
Изпълнения на популярни български изпълнители и оркестри и др.
Много атрактивно е и традиционното зарязване на лозята в с.Сусам на празника Трифон Зарезан. Този район се слави с плодородните си лозови масиви, качествени сортове грозде и хубаво вино.