Преди всичко сауната и парната баня трябва да се разглеждат като приятни и развлекателни процедури.
Това е прекрасен начин да се справим с ежедневния стрес и да посрещнем денят с усмивка на лицето.
Като цяло сауната и парната баня имат доказани и утвърдени ползи за здравето. Ето кои са и най­-значимите им предимства:

1. По време на сесия от 10-20 минути сауна, сърдечната честота се увеличава с 5075%.
Това предвижда същите метаболитни резултати, колкото и физическите упражнения. Повишеният сърдечен ритъм е еквивалентен на оживено ходене пеша. Сауната има положителен ефект върху кръвното налягане и
регулира притока на кръв.

2. Кръвоносните съдове стават по-гъвкави и се увеличава кръвообръщението към крайниците. Притокът
на кръв към кожата се увеличава, а това има положителен ефект и носи хранителни вещества, за подкожната и повърхностната тъкан . В резултат на което, кожата става по-свежа и здрава.

3. Парната баня и сауната предизвикват силно изпотяване, което усигурява цялостно прочистване на кожата и потните жлези . Кожата е найголемият орган в тялото . 30% от отпадъците в тялото преминават през кожата. Обилното изпотяване увеличава капацитета на детоксикация на кожата чрез отваряне на порите и пречистване на мърсотията от тялото.

4. При вземането на сауна, температурата на кожата се повишава до 40° C и вътрешната телесна температура се повиши до около 38° C. Излагането на висока температура създава изкуствено състояние на треска. Температурата е част от естествения оздравителен процес на организма. Треската стимулира имунната система, в резултат на увеличеното производство на белите кръвни клетки, антитела и интерферон (антивирусен протеин, който се бори с рака). 

5. Сауната и парната баня в комбинацията с масаж, са чудесен начин за да се въздейства върху мастна тъкан и помагат в битката срещу целулита . Хората, които редовно се възползват от тези процедури, твърдят, че се справят по-лесно с тежките симптоми на настинка и грип, кожата им става по-здрава и свежа, а тялото изпълнено с енергия.

6. Някои от другите предимства на сауната и парната баня включват: освобождаване от болки и скованост при артрит ; помагат при лечение на респираторни проблеми, като например: бронхити, ларингити и синузит; съживяват уморени и напрегнати мускули след физическо усилие; помагат ни да имаме чиста и здрава кожа, както и ясен тен.