Преди всичко сауната и парната баня трябва да се разглеждат като приятни и развлекателни процедури. Те имат доказани и утвърдени ползи за здравето. Това е прекрасен начин да се справим с ежедневния стрес и да посрещнем денят с усмивка на лице. Ето кои са и най­-значимите им предимства: 

1. По време на сесия от 10 – 20 минути сауна, сърдечната честота се увеличава с 50-75%.
Това предвижда същите метаболитни резултати както при физически упражнения. Повишеният сърдечен ритъм е еквивалентен на оживено ходене пеша. Докато си лежим в сауната, тялото ни всъщност се самопречиства, детоксикира и извършва същите метаболитни процеси както при усилено движение.

2. Потенето в сауната има положителен ефект и върху кръвното налягане, регулира притока на кръв и повишава тонуса. Кръвоносните съдове стават по-гъвкави и се увеличава кръвообръщението към крайниците. Притокът на кръв към кожата се засилва и носи хранителни вещества, за подкожната и повърхностната тъкан. В резултат на това, кожата става по-свежа и здрава и видимо по – млада.

3. Парната баня и сауната предизвикват силно изпотяване, което усигурява цялостно пречистване, освен на кожата и  на потните жлези . Кожата е най – големият орган в тялото . 30% от отпадъците в тялото преминават през нея. Обилното изпотяване увеличава капацитета на детоксикация  чрез отваряне на порите и изхвърляне на мръсотията от тялото.

4. При вземането на сауна, температурата на кожата се повишава до 40° C и вътрешната телесна температура се повишава до около 38° C. Излагането на висока температура създава изкуствено състояние на треска. Температурата е част от естествения оздравителен процес на организма. Треската стимулира имунната система, в резултат се увеличава производството на белите кръвни клетки, антитела и интерферон (антивирусен протеин, който се бори с много болести, включително и с  рака). Това означава повишаване на имунитета по естествен начин.

5. Сауната и парната баня в комбинацията с масаж, са чудесен начин за да се въздейства върху мастната тъкан и помагат в битката срещу целулита и наднорменото тегло. Хората, които редовно се възползват от тези процедури, твърдят, че се справят по- лесно с тежките симптоми на настинка и грип, кожата им става по-здрава и свежа, а тялото по – слабо и изпълнено с енергия и здраве.

6. Останалите предимства на сауната включват:

  • освобождаване от болки и скованост при артрит
  • помага при лечение на респираторни проблеми: бронхити, ларингити и синузит; съживяват
  • уморени и напрегнати мускули след физическо натоварване или след настинка
  • помага при лечение на акне за чиста и здрава кожа и ясен тен
  • действа подмладяващо и много дами, които често използват сауна твърдят, че изглажда бръчки, по – успешно дори от най – скъпите кремове